Gingerbread Cookies

Gingerbread Cookies

Zgleda je Božiček (Deja) letos hotel, da sem bolj produktiven. Zakaj? Ker se je pod jelko znašel Moleskine® Recipe Journal. Nič drugega mi ne preostane, kot pa, da začnem z delom. Na novo, tokrat bolj obširno in več. Upam, da to ni samo pre-christmas/new year spirit. Bingo, prva postaja v novem letu, keksi. Gingerbread Cookies, America f*** yeah!

Moleskine

Začnemo pri iskanju Melase. Jaz sem jo kupil v malo večjem Mercatorju, se pa je skrivala pri eko/bio zadevah in imela eko ceno. Je pa to neke vrste stranski produkt proizvodnje sladkorja, ki se pojavlja pri procesu kristalizacije. Koliko sem gledal po netu jo vsi hvalijo kako je zdrava. Sicer res vsebuje bajne količine bistvenih aminokislin, železa, kalcija, magnezije… itd.. V glavnem »ful« je zdrava pravijo babice in internet.

Spekel sem dve različici. Ene z in ene brez melase, ker sem pri prvem »cookie dough« imel občutek, da sem dodal preveč melase, čeprav še vedno 50g manj kot svetujejo amerikanci. V glavnem res aromatično/okusno intenzivna zadeva.

Načrt:

Suhe stvari:

–       3 lončke moke (390g)

–       1/4 –1/2 žlice mletih klinčkov (prah) in muškatnega oreha, macis (če ga imaš po kakšnem naključju)

–       3/4 žlice balking sode

–       1/2 žlice soli

–       1,5 žlici cimeta

–       2,5 žlici mletega ingverja

Ostale stvari:

–       130g masla (sobne temperature)

–       100g rjavega sladkorja

–       100g melase (američani tukaj priporočajo 160g)

–       1 jajce

–       1 žlica limonine lupine

–       1 žlica vanilijevega ekstrakta

Glazura/Icing:

–       2 lončka sladkorja v prahu

–       4 žlice snega (meringue)

–       1/4 lončka vode

–       1 žlica limoninega soka

Presejite vse suhe stvari v skledo in jih zmešaj. V drugi skledi  z električnim mešalnikom zmešaj maslo in rjavi sladkor, da bo masa lahka in »fluffy«. Dodaj jajco in molaso in mešaj na najnižji hitrosti. Dodaj še limonino lupino in vanilij ekstrakt. Tukaj, če gre res uporabi ekstrakt ne esence oziroma arome (http://en.wikipedia.org/wiki/Vanilla_extract). Nato dodaj še mokino mešanico in mešaj dalje na najnižji stopnji, dokler se vse lepo ne sprime. Razdeli na dve polovici in zavij v pvc folijo. Pusti počivati v hladilniku 2-3 ure, še boljše pa je, če ostane v hladilniku čez noč. Razvaljaj na debelino približno pol centimetra in s pomočjo modelčkov izreži čim več keksov. Ko je pleh poln ga zavij v pvc folijo in daj v zmrzovalnik, da zmrtnejo, za okoli 20 minut. Zagrej pečico na 180°C. Za mehkejše kekse peči od 8 do 10 minut, za bolj crunchier cookiese pa 11 do 12 minut. Pusti, da se ohladijo in jih poriši z »icingom«.

Icing: V veliki skledi nežno zmešaj sladkor v prahu, meringue in vodo z limoninim sokom. Vodo lahko tudi v celoti zamenjamo za limonin sok. Daj maso v pastry bag ali v čim manjšo vrečko za vlaganje.In jih poriši.

P. S. Keksi z melaso so na koncu bili ful boljši, kot pa brez. Čisto drugačen okus pride na koncu. America f*** yeah!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s