“Rola se..!”

“Rola se…”

Pred dobrim letom, ko je MC Miš še obratoval, preden ga je Imperator MC-ja Alex pognal na kolena je  Miš praznoval svoj 1. rojstni dan. Za ta dogodek so pripravili pravo rock’n’roll-ovsko poslastico. Koncert skupine Big Foot Mama. Besede so odveč, obisk je bil rekorden, če vas ni bilo, vas ni bilo.

Po koncertu si je Alen (Hipi) vzel trenutek časa za pogovor.

Jaz in Hipi

Jaz in Hipi

Pred dobrim mesecem ste dopolnili 21 let, zdaj ste mednarodno polnoletni. Katera je vaša najbolj priljubljena pijača v zaodrju in pred?

A še imamo kakšno pivo za novinarja? Piva ni več. Drugače smo pa tradicionalno znani po Refošku, ki smo se ga nalezl na primorskem in to nas spremlja praktično že 20 let. Sem pa tja kdo spije kakšno pivo al pa viski. Drugače je pa Refošk naš zaščitni znak.

Mnogi vlečejo smernice med vami in Rolling Stonsi. Kje ste vi pred dvema desetletjema črpali navdih?

Rolling Stonesi so definitivno bili eden od bandov s katerega smo črpal navdih. V bistvu vsa ta rock’n’roll scena, ki je takrat na začetku pred letom 90 bila na vrhuncu. Od šestdesetih let naprej, Beatli, Rolling Stonsi, Culti, Guns and Roses tud slovenski Pankrti recimo, Billy Idol. To so komadi, ki smo jih mi preigraval kot gimnazijski band. Tle smo se nalezl tega filinga, rock’n’rollovskega in to smo potem tud vklopl v naša avtorska dela.

Koliko resnice je v vaših pesmih?

Vse je resnica v naših pesmih. Vse. Od prve do zadnje besede. Nič ni zlaganega.

Pred desetimi leti sem kupil 1. Cd BFM. Vaš drugi album Kaj se dogaja? sedel sem na kavču in poslušal ploščo na repeat. Kaj menite vi, kaj je tisto, ki pritegne vaše oboževalce?

Jaz mislim, da so to predvsem življenjska besedila, preprostost, ljudskost. Mi ne kompliciramo v glasbi ampak vedno čutmo, se mi zdi tako kot množica čuti in tko delamo tud musko. To je šus v glavo brez kakšnga odvečnega kompliciranja in filozofiranja.

Del rokerskega življenja so tudi ženske oboževalke droge in alkohol. Koliko več vsega pride s slavo in rockom?

Kolko več tega pride, v bistvu ne vem kolko več  tega pride, ker mi smo v rocn’n’rollu že 20 let, v bistvu od naših najstniških let naprej in ne poznamo razlike kako je če nisi v rock’n’rollu. Ne štejemo teh količin. V glavnem, bistvo je, da se ma človk fajn v življenju in to je to.

Kaj se zgodi s človekom po 21 letih rokenrola?

Ja predvsem mu pusti en močen pečat v življenju in na duši zarad tega, ker to so nepozabni trenutki , ki jih deliš v bistvu z množicami  in vidiš, da to kar ti delaš in razmišljaš, da razmišljajo tudi množice in to je res en tak poseben filing. Je pa 21 let sigurn dolga doba. Velik spominov je ampak tud hkrati velik načrtov za prihodnost.

Tist’ dan v tednu. Kateri dan je to? Pred kratkim je izšel DVD. Kaj vse poleg dokumentarnega filma najdemo na plošči?

Kateri dan? Danes je recimo to sobota (danes, danes četrtek, če me razumete). Včeraj je bil petek. Se pravi, tist dan v tednu, ko gremo na koncert, ko se dobimo, ko opravimo ta ritual. Ko pridemo v kombi, se imamo fajn, gremo na večerjo, tonska vaja in koncert. In pol še po koncertu, saj vidiš tle evo glej, cel backstage je poln raznoraznih zanimivih in drugačnih bitij in substanc in tko naprej (smeh). Gor je del koncerta iz Križank 2009, zakulisje teh Križank, kako smo prišli do tega koncerta. Potem videospot Pot iz trnja ter intervju s temi fanti, ki so delali ta film. Ta režiserski trojec.

Raje vidite, da si jo oboževalci kupijo ali »cuknjeo« z interneta?

Mi smo zlo neobremenjeni kar se tega tiče. Nam je bistveno, da material pride do ljudi. Zdaj na kakršenkoli način. To pa je pol stvar že industrije. Tle se pa mi ne vmešavamo. Mi smo umetniki ne ekonomisti.

Po premorih se radi in uspešno vračate v velikem slogu (Križanke 2004, 15-20 obletnica…). Nas boste presenetili s čim posebnim ob izidu 7. albuma?

Vedno načrtujemo kaj velikega. Trenutno je to album, potem pa bomo sproti videl, saj izzivi so za vsakim vogalom. Bomo vidl, ko bomo prišli to tega vogala kaj tam stoji     

Na kateri vaš glasbeni dogodek ste še posebej ponosni?

Mi smo prav na vse ponosni. Recimo ponosni smo na naš prvi koncert na gimnaziji Šentvid. Ponosni smo na 15. obletnico, 15 bandov je priredil naše komade. To je bil tud svojevrsten dogodek. Vsakič, ko gremo v Križanke je fenomenalno. Recimo tud 10. obletnico v hali Tivoli. Mi smo prvi slovenski rock band, ki je napolnil halo Tivoli. Vsak ta dogodek ima eno unikatnost v sebi.

Vaš 7. studijski album bi naj izšel v drugi polovici 2011. Kako daleč ste z materialom?

To je bila dezinformacija (smeh). Ne dejansko, ko načrtuješ določene stvari se kaj zavleče. Zdaj smo se odločil, da si rajše mal več časa vzamemo, pridno vadmo in v januarju začnemo snemat in album bi naj bil tam, marca – aprila. Album bo zlo raznolik, velik rock’n’rolla bo, velik enih zanimivih stvari od cinizma do romantike, erotike, jeze v bistvu en tak konglomerat različnih čustev. No v bistvu se zlo dobr počutmo zdj, ko delamo to.

Kakšni so vaši glasbeni načrti za prihodnost?

Torej to je to naš nov album nardit čim boljše. Komadi so dobri raznoliki. Plata bo po mojem zlo fajn. Dva komada sta že napovedala izid, se pravi Pot iz trnja in Umazan dež in vidmo, da je zelo dober odziv in smo zlo velki optimisti. Zdaj, ko smo meli koncert v Ljubljani v Cvetličarni, to je bil tud recimo en tak prelomen dogodek, ki nam je dal velik zagona. Smo odigral še en čist nov, ekskluzivno še neslišan komad in je folk ful trzno na to in nam pišejo kje lahko dobijo besedila. Tko, da smo potipal, da še očitno je teren za nas. In evo, pičimo dalje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s