»Creamy« Rižev narastek / Milk rice upgrade

Sem razmišljal kaj bi skuhal. Bolj »manly« ne gre kot pa hrana, ki je strupena, če je ne pripraviš na pravilen način. Na žalost nobene od bližnjih trgovin ne zalagajo s »FUGU fishi« (http://en.wikipedia.org/wiki/Fugu), zato sem dalje brskal po internetu. Dokler nisem našel nekaj, za kar bi se sestavine lažje našle. Na nekem forumu sem zasledil kako strupen je v resnici mlečni riž. Citiram: »mlečni riž je ena od najbolj škodljivih jedi kar jih svet pozna….za primerjavo se spomnite kakšni so afriški otroci, ki jih futrajo z mlečnim rižem-mlekom v prahu in rižem ki ga tako velikodušno poklanja UNICEF…«. Go internetzz!

Sestavine:

  • 160g okroglozrnatega riža
  • 5dcl mleka
  • ščepec ali dva soli
  • 75g  sladkorja
  • 30g masla
  • vanilijev sladkor
  • rozine
  • Amaretto (http://en.wikipedia.org/wiki/Amaretto)
  • 150g kisle smetane
  • 2 manjši jajci
  • limonina lupina
  • muškaten orešček
  • strok vanilije
  • vložene breskve
  • 100g sladkorja za karamelo

Recept:

Pod tekočo vodo spiramo riž toliko časa, da izpod cedila priteče bistra voda. Nato riž odcedimo. V posodo natočimo nekaj vode (pol dcl), mleko ter solimo. Ko mleko zavre znižamo temperaturo in vanj stresemo riž. Dodamo strok vanilije, ki smo ga pred tem prerezali na pol in s konico noža odstranili sredico, ki jo prav tako dodamo rižu. Dodamo še rozine, ki smo jih pred tem namočili v Amaretto, ter 2 žlici le tega. Pri nizki temperaturi kuhamo približno 20 minut ter večkrat premešamo. Ko je riž kuhan odstranimo vanilijev strok in dodamo sladkor(75g), vanilij sladkor in maslo, ter premešamo, da se maslo in sladkor stopita.

Nato počakamo, da se mlečni riž nekoliko ohladi. V večjo skledo prelijemo riž, dodamo kislo smetano v katero še vmešaš nekaj sladkorja in limonino lupino*. Premešamo. Jajca ubijemo v maso. Da dosežemo maksimalno »kremastost« narastka jajca na rahlo vmešamo v maso.

This slideshow requires JavaScript.

Pečico ogrejemo na 180°C. Zmes prelijemo v namaščene keramične modelčke ter na vrh naribamo muškatni orešek in potresemo s ščepcem drobtin. Pečemo od 15-20 min. Med tem, ko se narastek peče naredimo karamelo kateri smo dodali 3 žlice soka breskev. Ko se sladkor začne spreminjati v karamelo dodamo na četrtine narezanevložene breskve, ter jih pečemo tako dolgo, da lepo karamelizirajo.

*Limonino lupino lahko pripravimo vnaprej, tako, da napolnimo majhen kozarec v slojih z limonino lupino in sladkorjem. Nato še lahko dodamo par kapljic limoninega soka in amaretta. Potem lahko imaš to v hladilniku, dokler ne porabiš.

Ps.: Sicer me je na koncu bolel trebuh, samo po mojem zato, ker sem preveč pojedel…

Advertisements

One response to “»Creamy« Rižev narastek / Milk rice upgrade

  1. Pingback: Riž s čebulo in govejo kocko | Recesija_007·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s