Retro 80’s. Gravlax!

Gravlax. Tradicionalna skandinavska jed, ki je super easy za pripravit in res okusna. Idealni »appetizer«, če pripravljaš kak dinner party ali karkoli drugega. Pripravljen pa prav tako zdrži v hladilniku več tednov, zaradi dehidracije. Baje so si ga izmislili skandinavski ribiči, je pa priprava bila malce drugačna, kot moja. Že samo zaradi logističnih vprašanj ga nisem zakopal v pesek, kot pa so to počeli v srednjem veku. Od tod tudi ime grav- grob, lax-losos. Losos iz groba oziroma zombie losos. Badass Vikingi. GRAVLAX!

Riba: – priskrbi si majhen ali več majhnih filejev (relativno) svežega lososa s kožo brez koščic. Sol:  – uporabi grobo morsko sol, čim bolj groba je tem boljše. Sladkor: –rjavi sladkor, alternativa temu je med. Ampak, če uporabljaš med prinese zraven določeno plast okusa na ribo, zato pazi, da ne predoziraš. Koper: – svež!

Glasbena podloga: http://www.youtube.com/watch?v=d84z_TFkeNU

Recept:

čas priprave 2 dni in 20 minut.

  • file lososa (okoli pol kiloograma)
  • svež hren
  • 1 limono
  • ¼ lončka rjavega sladkorja
  • ¼ lončka grobe morske soli
  • poper
  • olivno olje
  • svež koper
  • šneps ali brandy

Omaka:

  • creme fraiche
  • svež koper
  • Tsp limoninega soka
  • gorčica s celimi semeni
  • limonina lupina

File položi s kožo navzdol in ga posuj s soljo in sladkorjem ter lepo razporedi po fileju. Nato nanj naribaj hren. File naj bo v celoti pokrit s hrenom. Dodaj 1-2 »shota« skandinavskega šnepsa, če ga nimaš pri roki, tako kot jaz lahko dodaš kak brandy. Jaz sem uporabil Grand Marnierja zaradi finega okusa po pomarančah, ki lepo sovpada z limonino lupino in lososom. Nato vtri mešanico v ribo in pazi, da bo sol na koncu NA ribi. Zdaj pa k glavni sestavini. Koper, klasičen okus gravlaxa. Nasekljaj ga na drobno in razporedi po ribi, zraven lahko dodaš tudi cvetove kopra. Na koncu dodaj še limonino lupino.

Preko fileja položi pvc folijo in nanj daj nekaj težkih kock tlakovcev ali bilo kaj podobnega, ki si jih prej zavil v folijo. To bo dodatno iz lososa iztisnilo tekočino in ga lepo sploščilo. Daj v hladilnik in pusti 2 dni. Po dveh dneh bo teža kamnov iz lososa iztisnila precej tekočine. Nato odstrani vso sol in začimbe ter s kuhinjsko krpo obriši ribo do suhega. Z nožem pod kotom zareži v ožji, zadnji del lososa in odstrani kožo.  To je to. Nareži file na čim tanjše »slice« in ponudi z omako. Na vrh lahko pokapamo tudi nekaj kapljic olivnega olja.

Zraven se enkratno podajo kapre in po možnosti svež Knäckebröd. Skål!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s