Regratova bageta/Dandelion baguette

Končno se je z zamudo začela pomlad. No v bistvu se je že poletje. Pomletje. Pomletje je čas, ko se po travnikih pojavijo najrazličnejše zadeve, ki jih lahko uporabimo za izboljšanje sezonske kuhinje. Šparglji, čemaž, regrat, itd. Čeprav šparglji še niso prispeli na plan, vsaj ne v mojem vrtu. Pa je zato regrat in čemaž (že zdavnaj). Regrata sem letos pojedel že kar nekaj,čeprav se nikoli nisem spomnil, da bi ga uporabil še na kakšen drugačen način. Zato sem tokrat pripravil pesto iz regrata in ga uporabil kot nadev v baguetti. Ker pa sem še v hladilniku imel ful fini staran cheddar iz Isle of Man in super lepe kose slanine nisem mogel mimo tega in pripravil še en nadev za baguetto.

 • 330g ostre moke
 • 1dcl mleka
 • 2dcl mineralne vode
 • ½ kocke kvasa (2dag)
 • 1 žlica sladkorja
 • 1 žlica soli

Nadev:

 • regrat
 • žlica pinij
 • staran cheddar
 • oljčno olje
 • oljčno olje s črnim tartufom

Recept:

V večjo skledo presejte moko, ter v sredini naredite jamico.  Vanjo zdrobite kvas, nanj dodate žličko sladkorja, toplo mleko, radensko in sol. Maso postopoma mešamo z vilico in vnašamo vedno več in več moke, dokler ne rabimo uporabit rok. Vse skupaj na hitro pregnetemo. Posodo prekrijemo in pustimo vzhajati pol ure. Testo mora biti zelo vlažno in mehko.

Medtem, ko testo vzhaja pripravimo nadev. Pinije prepražimo v suhi ponvi, ter jih stresemo v terilnik. Dodamo nadrobljen cheddar, na drobno narezan regrat in olje. Vse skupaj natremo, da dobimo gosto maso. Cheddar je super nadomestil parmezan, kajti zaradi staranja je okus bil bolj poln. Struktura v ustih je sličila na maslo, na jeziku pa se je kar topil.

Po pol ure, ko testo naraste še enkrat dobro in na hitro pregnetemo ter razdelimo na štiri dele. Testo pride zelo mehko in puhasto, zato pri valjanju ne pretiravajte z moko, uporabite zgolj dve žlici.

Na pomokani površini testo na tanko razvaljamo, namažemo z nadevom ter oblikujemo ruladice. Zložimo jih v pekač približno 4 cm ene od druge. Pokapamo z olivnim oljem ter pustimo vzhajati še pol ure.

Pekač namestite na srednjem rešetu, na dno pekača pa skodelico vode. Pečete na 210 °C, 20-25 minut.

Ker kruh pride res, res fin, znotraj rahel in puhast, skorja pa hrustljava, sem naredil še eno porcijo, le da sem tokrat za nadev uporabil slanino, staran cheddar, domač kečap in svež origano.  Obe verziji sta bili super njam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s