Pananacakes

Nič ne diši bolj po vikendu kot dobre jutranje palačinke. Pancakes! Super začetek dneva. V bistvu se doma kar dostikrat na krožniku znajdejo palačinke raznih oblik. Skoraj nikoli pa ameriške »fluffy« palačinke. Mislim, da se je (bo) to zdaj spremenilo.

Music: http://www.youtube.com/watch?v=XDSDaFhOuo4

Pancakes

  •  žlička pecilnega prašeka
  • pol žličke sode bikarbone
  •  1 jajce
  • maslo (topljeno)
  • lonček moke
  • lonček mleka
  • 3 žlice masla
  • 2 žlici belega kisa
  • žlička soli

Segrej pečico na 100 – 150 °C, in imej pripravljen krožnik za palačinke, da bodo ostale tople. Prvi korak je, da narediš »buttermilk«, ki bo znatno prispeval palačinkam. Zadeva je kar se da enostavna. Zmešaj mleko z dvema žlicama belega kisa in tremi žlicami stopljenega masla ter pusti počivati vsaj 5 minut in »voilà«, »buttermilk«. Zmešaj vse suhe sestavine, torej moko, pecilni prašek, sodo, sladkor in sol. Nato v »buttermilk« zmešaj jajca in dodaj k suhim sestavinam. Vse skupaj zmešaj ampak ne preveč. Majhne grudice so OK. Nato jih speci na ponvi. V ponvi lahko komot pečeš 3 pancakese naenkrat. Zdaj pa k peki. Ko boš jih boš pekel, boš opazil, da se na masi v ponvi začnejo delat mehurčki, ki bodo ustvarili majhne »kraterje«. To je dober znak. Peci jih 1-2 minuti na eni strani in obrni, ter peci še dodatni 1-2 minuti. Sproti jih zlagaj na krožnik v ogreti pečici in pokrivaj s folijo, da ostanejo tople.

Bananina omaka

  • 2 banani
  •  sok 1 pomaranče
  •  limonino lupino
  • sladkor
  • žlička cimeta
  • amretto, ali rum ali konjak ali kakšen drug fini alkohol
  • sveža meta
  • 1 žlica na lističe narezanih mandljev

Maslo stopimo v ponvi. Nanj položimo razpolovljeni banani in jih dobro opečemo. Popečene banane damo na stran v drugo posodo in na preostanku masla popečemo na lističe narezane mandlje. Dodamo sladkor, popražimo in zalijemo s pomarančnim sokom (okoli 1 – 1,5 dcl). Dobro prevremo in nazaj dodamo pečene banane. Zalijemo z amarettom ali drugim (finim, najboljši bi bil Grand Marnier) alkoholom in flambiramo na koncu dodamo še na trakce narezano meto. Na vsako palačinko nato damo žlico omake in sestavimo stolp. Nom, nom.

PS.: Če imate »brener« na koncu karamelizirajte banane.

It’s a good day today… happythankyoumoreplease.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s