Brilliant Burgers

Kdaj ste na zadnje jedli hamburger za katerega ste lahko zagotovo rekli, da je res bil dovršen? Da je vse štimalo. Od kruha, do sveže zelenjave do omake in seveda Mesa? Če pogledamo naokoli so odlični hamburgerji pri nas res rariteta, razen nekaj izjem. Tukaj se mi je v spomin še posebej vtisnil hamburger Novozelandec iz Starega piskra (Celje),  overdose mesa, se ne pritožujem. Drugi excellent burger pa je žal že pokojen. Postavljen v drug ekstrem, Vegeburger iz Žaka, Pekarna (Maribor). Vsi, ki ste ga kdaj poizkusili veste o čem govorim.  Ne vem zakaj noben oziroma le redki “đabiriji” ne vidijo potenciala v približevanju hamburgerja do perfekcije. Prav zato, ker oba hamburgerja implicirata ekstrem, vsak v svojo stran sem že nekaj časa nazaj ugotovil, da si popolni hamburger lahko pripraviš le sam. “Zbarbekjujal” sem 2 klasiki.

Vse se začne pri mesu. Naj bo sveže in goveje. Recite stricu mesarju v mesnici/merkatorju/kje hočeš naj vam ga zmelje,  katerikoli del hočeš. Kruh je spet odvisen od tebe, kaj ti paše. Še boljše, če sam spečeš bunse (coming soon). Jaz sem uporabil klasično štručko za hamburger in manjše bolj umetne štručke, ki pa dajo tisti dodatek. Prav tako je pomemben sir. Najboljše je, če imaš pri roki kakšen dober cheddar. Če ga v trgovini ne najdeš je dobra zamenjava (imitat) cheddar v lističih, ki pa se še bolj topi in tukaj je “catch”. Konsistenca tega sira bo zlepila burger in dodalaše en plus.

Začini meso samo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Uporabi pvc folijo pri oblikovanju “pattyev”, da boš lažje reguliral debelino. Nato pripravi zeliščno maslo: maslo, česen, morska sol, sveže mlet poper, timijan, origano, drobnjak… V “patty” naredi vdolbino in dodaj zeliščno maslo, ter ga prepogni v meso. Prav tako lahko naredeiš 2 tanjša “pattya” in vmes zabarikadiraš sir, easy-peasy. Vrži na grill. In zalivaj s kakšnim dobrim in okusno intenzivnim temnim pivom.

Pri barbekjujanju vedno uporabi leseno oglje, če imaš pri roki so super koščki raznih aromatičnih lesov. Vikend se bliža, zakaj pa ne?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s