Kulturna torta

English, down below.

Tako. Po dolgem času spet sledi nova objava. Sladka in enostavna. Ta recept je še posebej primeren za ljudi, ki preživijo  malo časa za šporherdom. Še sestavine so vsakodnevne, takšne kot smo jih poznali v devetdesetih, pred krizo. Šit, preveč berem Recesijo_007. Ampak tukaj gre za kulturno torto, zato, ker je bila narejena na slovenski kulturni praznik in zato, ker je tudi cena sestavin kulturna. Idejo, da spet pripravim to zadevo sem dobil, ko sem prejšnjo soboto, 8. februarja, mhm Prešernov dan v muzeju Narodne osvoboditve v vitrinah videl prazne lončke, mlečnih izdelkov, katerih se še spomnim in vi verjetno tudi. Očitno sem že kr star. Je pa bilo še kr kul, ko je bila kisla smetana, kisla smetana in jogurt – jogurt. Pa mleko?! In alpsko mleko. Good times. Zdaj pa so te stvari naenkrat ful dražje oz. ala spar budget in mercator, tuš… and so on stvari so cenejše oziroma stanejo isto, kot so včasih tisti običajni jogurti in mlečni izdelki,v bistvu sama zmeda. Whatever.

Potrebujemo:

  • 80 g Leibnitz keksov
  • 80 g amaretto keksov
  • 80 g Simpsons™ keksov
  • 90 g stopljenega masla
  • 250 ml smetane za stepanje
  • 250 g pasirane skute
  • sok ene pomaranče
  • 30 g sladkorja v prahu in dodatni dve žlici
  • vanilija
  • 190 g borovnic
  • 90 g malin
  • trije lističi želatine

Kekse zmeljemo v mikserju in jih nato zmešamo s stopljenim maslom. Maso enakomerno porazdelimo po modelu (pomagamo si z waservago) in postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se podenj strdi.

Smetano stepemo in jo zmešamo s pasirano skuto, sokom pomaranče, sladkorjem (30 g) in vanilijo. Stopimo 2 lističaželatine, vendar pazimo, da je ne prekuhamo, saj drugače bo želatina fuč. Takoj, (približno po 15 sekundah), ko se želatina stopi vmešamo nekaj kreme in dobro premešamo, nato dodamo še preostalo maso. Ter vlijemo v model.

Sadje segrejemo in ga zmešamo z dvema žlicama sladkorja in enim lističem želatine (enako kot zgoraj). Nato prelijemo kremo.

Kulturna torta si naj vzame vsaj 3-urni kulturni počitek v hladilniku, da se želatina strdi.

Fruit-Cheesecake

Ingredients:

  • 80 g Leibnitz biscuits
  • 80 g Amaretto biscuits
  • 80 g Simpsons ™ biscuits
  • 90 g melted butter
  • 250ml whipping cream
  • 250 g of strained curd
  • juice of one orange
  • 30 g of powdered sugar and two tablespoons of additional
  • vanilla
  • 190g blueberries
  • 90 g raspberries
  • Three sheets of gelatin

Blend all the biscuits and mix them with the melted butter. Place the batter evenly into the model and put it into the fridge to harden.

Beat the cream and mix it with the curd, orange juice, powdered sugar (30 g) and vanilla. Carfully heat 2 sheets of the gelatin, don’t overheat it. When the gelatin starts to melt (aprox 15 sec), add some (3 tablespoons) of the cream and mix it until smooth. Add the rest of the cream and mix well. Pour it into the model.

Heat the fuits on low heat and add 2 tablespoons of powdered sugar. Melt 1 sheet of gelatin and add in the fruits. Pour the fruits over the cream and let it rest in the refrigerator for atleast 3 hours.

1€ = 239 SIT

Utrinek iz prejšnjega dneva kulture, Bistra. 1€ = 239 SIT, za motivacijo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s